Històries sobre llibres (Rafael Miralles)

Històries sobre llibres (Rafael Miralles)

Tres-centes historíeles breus relacionades amb el món del Ilibre se succeeixen en aquest modest volum que pretén il.lustrar sobre algunes circumstáncies i anécdotes que van afectar autors, editors, impressors, mecenes i altres actors relacionáis amb el món de l’edició.

«Des del moment que vaig prendre el teu Ilibre fins que el vaig deixar no vaig parar de riure. Algún dia intentaré llegir-lo», va dir Groucho Marx a Perelman, guionista de les seues pellícules, el qual li havia demanat l’opinió sobre la seua primera obra. El «mal de costat» que du a la mort el cavaller Tirant lo Blanc era una simple pulmonía i no un mal d’amors o de ferides de guerra. La interpretacio dels somnis, de Sigmund Freud, un deis llibres científics mes importants i que va revolucionar la psicologia, només va aportar al seu autor 209 dólars, i els 600 exemplars de la primera edició van tardar vuit anys a vendre’s. Mao Zedong ha estat un deis poetes mes llegits de la historia, ja que els seus poemaris han sigut de lectura obligatoria per a milions de persones. El Quixot conté no pocs errors: Sancho ven el seu ase i poc després segueix muntant-lo; el case del Quixot segueix intacte, quan en el capítol anterior ha estat destrossat; arnbdós personatges sopen dues vegades una mateixa nit; Sancho trau diners d’un moneder que abans havia perdut. Anécdotes curioses com aqüestes es troben reunides en un llibret de títol ambigú que mostra les particularitats que van acompanyar l’edició d’obres mes o menys reeixides. L’autor de Libro de libros, presentat com un enamorat de les obres impreses, aporta exemples divertits i insólits sobre volums prohibits, grans biblioteques, creences falses sobre els llibres, destrucció d’exemplars, censures, falsificacions, formáts estranys i altres temes d’aquesta mena, un particular univers de narracions fragmentades on es confon la gran obra d’enquadernació elegant amb la mes modesta de les edicions de butxaca.

Les histories es poden llegir de manera lineal pero el text inclou tres sumaris, per autors, per obres i per temes, que faciliten itineraris mes selectius i personalitzats. Entre les entrades temátiques abordades hi ha, entre altres: biblioteca, censura, condicionants de l’escriptura, destrucció de llibres, errors, guanys de l’escriptor, imprernta, preu deis llibres, etc. La Biblia, El Quixot, l’Índex deis llibres prohibits i Mein Kampf son algunes de les obres mes citades. Els vineles que un autor estableix amb la seua obra i, d’altra banda, les relacions emotives que el lector manté amb cadascun deis seus llibres, son singulars i irrepetibles. Es potser la constatació d’aquests mons de sensacions intimes el nucli primigeni de qué ha begut Enrique Gallud, un valencia de naixement, filóleg de formació i professor universitari, que ha viscut vora vint anys a Nova Delhi (India), on ha ensenyat teoría i historia de la literatura. Exeditor de la revista india Hispanic Horizon, col.labora sovint en diferents publicacions sobre hinduisme.